A-kassa

A-kassa

A-kassa är ett svenskt begrepp för arbetslöshetsersättning. Om du är svensk medborgare och har förlorat ditt arbete kan du vara berättigad till ersättning. På den här sidan kommer vi att diskutera allt du behöver veta om A-kassa, inklusive hur du ansöker om förmåner, vad du har rätt att få och mycket mer!

Varför ska jag gå med i A-kassa?

I Sverige betalas arbetslöshetsersättningen inte ut av staten utan av särskilda arbetslöshetskassor, till vilka både arbetstagare bidrar. Det finns många olika arbetslöshetskassor att välja mellan, så det är viktigt att du väljer en som passar dina behov. Vissa kassor erbjuder till exempel extra stöd om du blir arbetslös, till exempel utbildningskurser.

Måste jag gå med i A-kassa om jag är med i facket?

Nej, du behöver inte gå med i en arbetslöshetskassa om du är medlem i en fackförening. Om du är medlem i en fackförening har din fackförening vanligtvis en egen arbetslöshetskassa som du kan blir medlem i när du går med i facket. Du kan dock fortfarande välja att ansluta dig till en annan arbetslöshetskassa i stället om du vill.

Hur fungerar det med A-kassa?

När du ansluter dig till en arbetslöshetskassa börjar du betala den månatliga avgiften, som skiljer sig en del från A-kassa till A-kassa. Om du någon gång blir arbetslös och behöver ekonomiskt stöd kommer din arbetslöshetskassa att finnas där för att hjälpa dig!

För att få ersättning från A-kassan måste du ha varit medlem i en arbetslöshetskassa i minst 12 månader. Du måste också ha arbetat minst 60 dagar under denna tid – dessa behöver inte vara sammanhängande dagar utan kan spridas ut över flera anställningsperioder (Detta kan skilja sig en del från A-kassa till A-kassa)

Om du uppfyller dessa krav och blir arbetslös kan du ansöka om ersättning från a-kassan. Hur mycket pengar du har rätt i grundar sig i din lön.

För att fortsätta att få ersättning från A-kassan måste du aktivt söka arbete och vara tillgänglig för arbete. Om du tackar nej till ett jobberbjudande som anses vara lämpligt för dig kan dina förmåner stoppas. 

Vad kostar det att vara medlem i A-kassa?

Kostnaden för medlemskap är cirka 90-125 kronor, vilket är en relativt liten summa i förhållande till de förmåner du får. Som medlem har du rätt till en viss summa pengar per dag, vilket kan hjälpa dig att täcka dina levnadskostnader medan du söker nytt jobb. Dessutom erbjuder A-kassan värdefulla tjänster som karriärrådgivning och hjälp med att söka jobb. Om du för närvarande är arbetslös eller riskerar att bli arbetslös är det ett klokt beslut att ansluta dig till A-kassan.

En investering & trygghet

Den maximala ersättningen från arbetslöshetskassan kan vara mellan 12 400 och 14 600 kronor per månad efter skatt. Det är mycket pengar! Så det är definitivt värt att överväga att investera i en sådan försäkring. Du kommer inte bara att vara förberedd på allt som kommer i din väg, utan du kommer också att ha sinnesfrid i vetskapen om att du är ekonomiskt skyddad.

Alla Sveriges A-kassor

Sverige har 24 arbetslöshetskassor som varierar beroende på vilken typ av arbete du utför. Vissa är öppna för alla, medan andra bara accepterar medlemmar som har arbetat inom en viss sektor. 

Kom i kontakt

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss. Vi besvarar mailen så fort vi bara kan.